< Etusivulle
virtuaalihevonen / a sim-game horse

BJARMI FRÁ BRUÐNESI
VH14-030-0067

   PERUSTIEDOT

Kutsumanimi: Bjarmi Omistaja: Cynoria (VRL-11723)
Rotu, sukupuoli: Islanninhevosori Kasvattaja: Lars Jóhansson (evm)
Väri, säkäkorkeus: Ruunivoikko, 140 cm Painotus: Askellajiratsastus
Syntymäaika: 30.09.2013, ikääntyminen alla Nimen suomennos: Valonsäde

YLA2-palkinto myönnetty 30.05.2017
29 (15+14) - 30,5 (19,5+11) - 17 - 13 - 4 = 93,5p


Bjarmi on hevonen, josta Nina on aivan erityisen ylpeä. Nainen tapasi orin matkallaan Tanskan islanninhevosmestaruuksissa, jonne ori oli tullut omistajansa ja ratsastajansa kanssa suoraan Islannista kilpailemaan. Nina katseli liitopassilähtöä, jossa ruunivoikko ori kisasi ja ihasteli sen näyttävää menoa. Bjarmi voittikin oman luokkansa ylivoimaisesti. Nina rohkaisi mielensä ja pyrki puutteellisella kielitaidollaan orin ratsastajan juttusille. Kävi ilmi Ninan suureksi riemuksi, että ratsastaja sattuikin olemaan tanskalaista syntyperää, joten tanskankielentaidollaan Nina sai selville, että Bjarmikin tosiaan oli tarkoitus myydä, kuten niin monet muutkin kilpahevoset, jotka tuodaan Islannista muualle kisaamaan. Bjarmin ratsastaja ilmoitti hevosen islantilaiselle omistajalle Ninan kiinnostuksesta oria kohtaan ja naisen suureksi riemuksi omistaja oli halukas myymään orin Ninalle ja niin ruunivoikko matkasi Suomeen.

Luonteeltaan Bjarmi on todellinen herrasmies. Se on erittäin kiltti käsitellä ja jopa perheen lapset pystyvät touhuamaan sen kanssa maasta käsin. Orista huomaa, että se on moneen menoon tottunut ja hyvin koulutettu. Äärimmäisen rauhallinen ja tasapainoinen luonne takaa, että ori sopeutuu vaivattomasti muuttuviinkin tilanteisiin, eikä sillä ole tapana turhia stressata. Kotioloissa se on oikea "mamman mussukka", jota voi helliä mielin määrin. Vieraissa paikoissa se on melko välinpitämätön ihmisiä kohtaan, mutta aina kuitenkin asiallinen kenen tahansa käsitellä.

Ratsuna Bjarmista sitten tuleekin esiin se temperamentti, jota Islannissa hevosissa arvostetaan. Luontaista eteenpäinpyrkimystä löytyy ja orista huomaa, että se on toiminut lähinnä miesten ratsuna. Ninalla oli alkuun opettelmista, koska Bjarmi oli tottunut miehisiin, riuskoihin otteisiin ja tuntui siksi naiselle turhan raskaalta. Julius sen sijaan tykästyi oriin heti ja "omikin" sen itselleen ratsuksi. Nyttemmin Ninakin on jo opetellut ratsastamaan Bjarmilla ja heidänkin yhteistyönsä sujuu tätä nykyä ja ihan mukavasti. Bjarmilla on upeat liikkeet ja erityisesti sen passi on näyttävää.


SUKUTAULU

i. Aðalfari frá Breytíliga EVM
isl-ori, rautias, 141 cm
ii. Snorri frá Hveraskarði EVM iii. Sprækur frá Gúlðfaxi EVM
iie. Eistla frá Hveraskarði EVM
ie. Sokkadís frá Rögnvaldur EVM iei. Fjalar frá Laugarhvoli EVM
iee. Ugla frá Gnýhóli EVM
e. Komma frá Brúðnesi EVM
isl-tamma, rnvkk, 130 cm
ei. Mundill frá Eríksholmi EVM eii. Koltur frá Leyniskógur EVM
eie. Maja frá Eríksholmi EVM
ee. Dýrfinna frá Dálnesi EVM eei. Sólargeisli frá Dálnesi EVM
eee. Hríma frá Dálnesi EVM

i. Aðalfari frá Breytíliga myytiin jo nuorena poikana Tanskaan, jossa se toimii tänä päivänä siitosorina. Raudikko-ori onkin kotimaassaan hyvin kysytty nimi islanninhevosjalostuksessa. Vahvarakenteinen ja hyväluonteinen ori on kantakirjattu I-palkinnolla ja sai myös siitosoriiden katselmuksessa paljon kehuja paitsi rakenteestaan ja luonteestaan, niin myös hienoista liikkeistään. Jälkeläisiä orille on kertynyt tähän mennessä 39 kappaletta ja lisää varmasti tulee.

ii. Snorri frá Hveraskarði on 140,5 cm korkea raudikko, joka on tätä nykyä ruuna ja viettää leppoisia eläkepäiviään kasvattajansa tyttären luona. Luonteeltaan tämä mahtavan tuuheatukkainen ruuna on kuulemma hyvin varma, tasainen ja itsenäinen. Nykyään se voi jo tarhailla tammojen kanssa, mutta viihtyy kuulemma paremmin yksikseen kuin toisten hevosten seurassa. Nuoruusvuosinaan Snorria käytettiin ahkerasti näytelmissä, joissa se usein palkittiinkin hopealla tai kullalla. Snorri myös hyväksyttiin aikanaan jalostukseen kahdeksi vuodeksi ja astui tänä aikana kymmenisen tammaa.

iii. Sprękur frį Gślšfaxi on 140 cm:n korkuinen rautias tukkajumala, jonka harja ulottuu lapoihin saakka. Ori on rakenteeltaan varsin sporttinen ja melko pitkäkaulainen ja -jalkainen. Sprękur on viisikäyntinen hevonen, jolla kilpaillaan erityisesti passiluokissa. Orilla onkin ilmava ja näyttävä passi, joka kerää aina hyvät pisteet tuomareilta. Ratsastettavuudeltaan ori on hieman haasteellinen ja erittäin meneväinen ja sitä ratsastavatkin vain ammattilaiset.

iie. Eistla frį Hveraskarši on 137-senttinen musta tähtipää, jolla on neljä puhdasta askellajia ja erityisen tahdikas töltti. Rakenteeltaan tamma on tavanomainen, jopa vaatimaton, mutta yleisvaikutelmaltaan kuitenkin sopusuhtainen. Luonne Eistlalla on hieno, se on pyrkivä ja yhteistyöhaluinen ratsastaa sekä miellyttävä käsitellä. Eistlalla on kilpailtu jonkin verran töltti- ja nelikäyntiluokissa ja lisäksi sillä on teetetty neljä varsaa.

ie. Sokkadís frá Rögnvaldur on kaunis vaaleanrautias sukkajalkatamma, joka asuu kuulemma nykyään Suomessa. Ennen Suomeen päätymistään se toimi siitostammana keskisuurella farmilla, jossa se ehti saada viisi jälkeläistä. Nykyinen omistajansa kuvaa "Sukkaa" sanoilla 'pieni ja pirteä'. Issikaksi Sukka tosin ei ole mitenkään erityisen pieni, 133 cm. Pääasiassa Sukka toimii omistajansa sekä 12-vuotiaan hoitajatyttönsä maastoratsuna.

iei. Fjalar frį Laugarhvoli on näyttävän näköinen voikko ori, jolla on kaikissa jaloissa korkeat sukat. Säkäkorkeutta Fjalarilla on 136 cm, mutta ryhdikkyys tekee orista jopa korkeamman näköisen. Fjalar on viisikäyntihevonen, jolla on erittäin hieno luonne; se toimii samaan aikaan sekä perheen pienten lasten talutusratsuna että emännän menestyvänä kilparatsuna. Fjalar on ollut värinsä ja menestyksensä ansiosta kysytty jalostusori, jälkeläisiä sillä on 30 kappaletta.

iee. Ugla frį Gnżhóli on vankkarunkoinen, pieni ja pyöreä tamma. Väriltään se on vaaleanrautias ja säkäkorkeudeltaan 130,5 cm. Ugla on viisikäyntinen, mutta sen passia ei ole koskaan erityisemmin treenattu tai vahvistettu, joten töltti sillä on ehdottomasti vahvempi. Uglalla ei myöskään ole tiettävästi koskaan kilpailtu. Luonne tammalla on puhdasta kultaa, se on kiltti, rauhallinen ja lempeä, loistavaa emämateriaalia. Varsoja Uglalla on viisi kappaletta.

e. Komma frá Brúðnesi on upea ruunivoikko tamma, joka kilpailee islantilaisen omistajansa kanssa viisikäyntiluokissa hyvällä menestyksellä. Komma onkin saanut paljon kehuja tuomareilta upeasta liitopassistaan. Radalla ratsukkoa katsoessa kaikki näyttää niin kitkattomalta ja sujuvalta, ettei ikinä voisi uskoa, että tosiasiassa tamma on kuulemma varsin haastava ratsu. Omistajansa kertoman mukaan ensimmäiset kaksi vuotta meni siihen, että yhteistyö saatiin hevosen kanssa sujumaan, mutta sen jälkeen kaikki onkin mennyt todella hyvin. Kommaa on käytetty jalostukseen ja se on saanut kahdeksan varsaa.

ei. Mundill frá Eríksholmi oli vankkarakenteinen voikko ori, joka kuoli valitettavasti vasta 7-vuotiaana harvinaiseen ja ilmeisesti perinnölliseen suolistosairauteen. Mundillia ehdittiin käyttää jalostukseen muutaman kerran ennen kuin sairaus alkoi oireilla. Heti oireet havaittuaan omistaja veti orin pois siitoskäytöstä ja lopulta hevonen päädyttiin lopettamaan. Mundill ehti jättää neljä jälkeläistä, joista tiettävästi kukaan ei onneksi ole sairastunut samaan tautiin. Säkäkorkeutta voikolla oli 132 cm.

eii. Koltur frį Leyniskógur on 135-senttinen tuplavoikko, joka ehti astua kasvattajallaan ollessaan muutaman tamman, ennen kuin se myytiin Ruotsiin harrasteratsuksi ja sitä myötä myös ruunattiin. Uudessa kodissaan Kolturin kanssa on keskitytty enemmänkin kouluratsastukseen, jonka vuoksi sen ravi- ja laukkataipumusta on pyritty vahvistamaan ja tölttiä sillä mennään vain maastossa. Ruunalla onkin islanninhevoseksi melko hyvä laukka.

eie. Maja frį Erķksholmi on punarautias, 128-senttinen viisikäyntitamma. Maja on vahvarakenteinen ja hyvin liikkuva tamma, jolla on hieman temperamenttinen luonne. Se on menestynyt erityisesti viisikäyntiluokissa, joissa ravi on osoittautunut tammalle haasteellisimmaksi askellajiksi. Jo varsana Maja liikkui ennemmin passissa tai laukassa kuin ravissa ja kahdelle varsalleenkin se on periyttänyt vahvaa passitaipumusta.

ee. Dýrfinna frá Dálnesi on mustanruunikko, 122 cm korkea pikkutamma, jolla omistajansa kilpailee askellajiratsastuksessa. Dýrfinnalla on hyvin kompakti rakenne ja pienestä koostaan huolimatta sen liikkeet ovat melko hienot. Passissa se ei ihan ole pärjännyt isommille kilpakumppaneilleen, mutta nelikäyntiluokista tamma on onnistunut haalimaan muutamia sijoituksia. Jalostukseen tammaa on käytetty maltillisesti, vain kolmen jälkeläisen verran.

eei. Sólargeisli frį Dįlnesi on 130-senttinen vaaleanpunarautias ori, joka on varsasta asti näyttänyt viittä puhdasta askellajia. Pienestä koostaan huolimatta se on hyvätyyppinen ja -rakenteinen hevonen, joka liikkuu ponnekkaasti ja tahdikkaasti. Sólargeislillä on myös hyvä luonne ja rutkasti islantilaisten arvostamaa eteenpäinpyrkimystä. Kilparadoilla ori ei näytäkään kokoiseltaan, sillä on hienot, isot liikkeet. Jalostukseen oria on käytetty vain omalla kotitilallaan ja sillä on kymmenkunta jälkeläistä.

eee. Hrķma frį Dįlnesi syntyi lähes mustana (tarkemmin mustanruunikkona) ja kimoutui pikku hiljaa täysin valkoiseksi. Hrķma on nätti, mutta hyvin pienikokoinen (121 cm) nelikäyntitamma, joka toimii kotitilallaan lähinnä siitoskäytössä. Hrķma on hyväluonteinen ja sympaattinen ja osoittautunut todella kärsivälliseksi emäksi. Jälkeläisiä Hrķmalla on neljä kappaletta.


JÄLKELÄISET

1) s. 26.10.2013 o. Ólafur frá Kleppur e. Ófelia frá Frædal om. Cynoria (VRL-11723)
2) s. 16.06.2014 o. Stormur frá Kleppur e. Saga frá Ólisstöðum om. mibula (VRL-12882)
3) s. 17.07.2014 t. Áslaug frá Kleppur e. Auður frá Egillsbæ om. Elina (VRL-13800)
4) s. 31.01.2015 o. Ófeigur frá Kleppur e. Ófelia frá Frædal om. Cynoria (VRL-11723)
5) s. 05.04.2017 t. Gnissa frį Kleppur e. Gefla frį Hlišavķk om. Ireth (VRL-03777)

KILPAILUMENESTYS

• Sijoituksia 43 kappaletta, joista voittoja 7 kappaletta
17.03.2014 kisakutsu ARJ Töltti T.2 3/47
18.03.2014 kisakutsu ARJ Töltti T.1 4/46
20.03.2014 kisakutsu ARJ 4-käynti V.1 2/47
21.03.2014 kisakutsu ARJ Töltti T.1 2/46
22.03.2014 kisakutsu ARJ Töltti T.2 4/47
11.06.2014 kisakutsu ARJ 4-käynti V.1 4/22
11.06.2014 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 3/38
13.06.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 6/38
16.06.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 2/34
17.06.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 2/34
17.06.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 4/38
25.08.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 1/52
25.08.2014 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 4/50
25.08.2014 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 4/48
26.08.2014 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 7/50
15.09.2014 kisakutsu ARJ 4-käynti V.1 5/32
15.09.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 3/31
01.10.2014 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 3/34
01.10.2014 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 4/34
02.10.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 1/34
03.10.2014 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 3/34
05.10.2014 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 2/34
28.11.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 3/32
29.11.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 5/30
01.01.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 1/15
02.01.2015 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 4/19
02.01.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 3/10
03.01.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 1/15
03.01.2015 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 3/19
04.01.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 2/10
15.01.2015 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 4/41
16.01.2015 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 6/41
21.01.2015 kisakutsu ARJ 250m passijuoksu PP.1 1/37
22.01.2015 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 3/41
04.02.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 1/12
05.03.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 5/34
06.03.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 5/34
07.03.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 3/34
22.03.2015 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 1/16
22.03.2015 kisakutsu ARJ 250m passijuoksu PP.1 2/16
23.03.2015 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 3/16
23.03.2015 kisakutsu ARJ 250m passijuoksu PP.1 3/16
24.03.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 2/16

IKÄÄNTYMINEN

01/10/2013 - 4-vuotias
01/11/2013 - 5-vuotias
01/12/2013 - 6-vuotias
01/02/2014 - 7-vuotias
01/04/2014 - 8-vuotias
01/06/2014 - 9-vuotias
01/08/2014 - 10-vuotias
01/10/2014 - 11-vuotias
01/12/2014 - 12-vuotias
01/02/2015 - 13-vuotias
01/04/2015 - 14-vuotias
01/06/2015 - 15-vuotias
01/08/2015 - 16-vuotias
01/10/2015 - 17-vuotias
01/12/2015 - 18-vuotias
01/02/2016 - 19-vuotias
01/04/2016 - 20-vuotias
01/06/2016 - 21-vuotias
01/08/2016 - 19-vuotias
01/10/2016 - 20-vuotias
01/12/2016 - 21-vuotias
01/02/2017 - 22-vuotias
01/04/2017 - 23-vuotias
01/06/2017 - 24-vuotias

KUULUMISET

01/12/2014 - Marraskuu oli kilpatahdiltaan hieman rennompi kuukausi, Bjarmilla ja Juliuksella ei ollut kuin muutamat hassut kisat. Loskaisen ja kuraisen marraskuun jälkeen valkeampi joulukuu oli erittäin tervetullut ja näyttäisi siltä, että marraskuun lopulla satanut lumikin olisi tullut jäädäkseen. Tässä kuussa Julius treenasi erittäin aktiivisesti Bjarmin kanssa tammikuun kisoihin, joten laiskotteluksi ei joulukuu mennyt, vaikkei kilpailutahti päätä huimannutkaan. Aktiivitreenaamsen lisäksi isäksi Bjarmi pääsi taas astumispuuhiin; päätimme astuttaa Ofelian toisenkin Bjarmilla, joten tästä tulisi nyt toinen varsa samasta yhdistelmästä - koska edellinen saman yhdistelmän varsa jäi kotiin, tämä tulee mitä päätymään myyntiin (olettaen tietenkin, että kaikki nyt menee hyvin ja sieltä edes tulee mitään varsaa). Toivomme tietysti, että sieltä tulee terve varsa ja tietenkin joku voikkogeeninen olisi kiva yllätys...

08/10/2014 - Lokakuu oli yllättävän hieno ja aurinkoinen, ikäänkuin kesä olisi päättänyt tänä vuonna jaksaa vähän pidempään. Myös Bjarmin ja Juliuksen kilpauran suhteen lokakuu oli hyvä ja ratsukko napsi useampia sijoituksia viisikäynti- ja passiluokista, jopa taas yhden voittopokaalin speedpassista. Bjarmi olikin tässä kuussa hyvässä vedossa ja vaikutti suorastaan olevansa elämänsä kunnossa! Ratsastin itsekin orilla muutamaan otteeseen ja täytyy sanoa, että yhteistyömme on parantunut koko ajan ja ero on suorastaan huima alkuaikoihin verrattuna. Olen alkanut tottua orin vahvuuteen ja siihen, että sitä saa ratsastaa ihan kunnolla. Itse asiassa Bjarmin jälkeen Ollin selkään siirryttyäni meinasin huomaamattani jättää ronskimman tyylin päälle (hups) ja herkkä raudikkohan vähän närkästyi siitä ja reagoi heti.

22/09/2014 - Elo- ja syyskuu olivat taas hieman leppoisampia kuukausia kilpailemisen osalta Bjarmille, mutta niistä muutamista kilpailuista ori nappasi yhden voittosijan Juliuksen kanssa speedpassista! Bjarmillahan on näyttävä, upea passi, joka on kirvoittanut tuomareiltakin kehuja. Kilparatojen lisäksi Bjarmi on toiminut myös maastoratsuna ja viime viikolla se sai kunnian toimia Kaitsun ratsuna. Kaitsuhan ei ole kovin montaa kertaa innostunut ratsaille, kaikenlainen muu puuhailu ja ajaminen on enemmän hänen mieleensä, mutta Rita sai isänsä houkuteltua pitkästä aikaa satulaan. Ratsuna sai toimia Bjarmi, koska se on rauhallinen, vahva ja muutenkin varsinainen miesten ratsu. Kaitsu ratsasti ihan vain kentällä ja lähinnä käyntiä, mutta uskaltautui kokeilemaan myös tölttiä ja jopa ravia. Mies totesi, ettei ainakaan ravaaminen ollut ihan hänen juttunsa ja töltti taas vaikutti kuulemma jotenkin huvittavalta. Bjarmi käyttäytyi kyllä kiltisti, eikä kauheasti näyttänyt panevan pahakseen, vaikka ratsastaja olikin kokemattomampi.

28/07/2014 - Heinäkuu oli tänä vuonna todella kuuma ja helteinen, huomasi hevosistakin, että ne laitumella hakeutuivat mieluummin varjoon ja välttelivät turhaa energiankulutusta. Myös treeneissä yksi jos toinenkin vaikutti normaalia hieman laiskemmalta, niin Bjarmikin. Valitettavasti heinäkuun kilpailuissakaan ei tullut mainittavaa menestystä ja varmasti yhtenä syynä oli juuri helle. Me ihmisetkin olimme välillä kuumissamme, joten tuskin hevosilla sen helpompaa oli. Heinäkuussa kuitenkin syntyi tilallamme kaksi issikkavarsaa, kun sekä Audur että Rakel pullauttivat maailmaan tammavarsat. Bjarmi on siis jo kolminkertainen isä ja nyt sieltä tuli ensimmäinen tamma. Varsa on todella ihastuttava ruunivoikko herasilmä, joka ei tosin myöskään ole näillä näkymin jäämässä kotiin, vaan on ainakin alustavasti myynnissä.

19/06/2014 - Bjarmilla oli toukokuun ajan lepokausi kilpailukentiltä, jolloin ori sai keskittyä enemmän pitkiin, rauhallisiin maastolenkkeihin sekä tietenkin satunnaisiin baanatreeneihin. Lisäksi se pääsi astumaan kaksi tammoistamme; Sagan ja Audurin. Kesäkuussa Julius palaili Bjarmin kanssa takaisin kilparadoille ja pieni lepo oli selvästi tehnyt hyvää molemmille, sillä sijoituksia ropisi taas mukavasti kasaan. Lisäksi Bjarmi sai toisen pojan kesäkuussa, sillä Saga varsoi kauniin hopeanmustan orivarsan! Läsipäinen poju nimettiin Stormuriksi, toivottavasti nimi ei enteile myrskyisää luonnetta. Varsa itse asiassa myytiin (tai varattiin) jo ennen syntymäänsä, joten valitettavasti suloinen nassikka ei tule jäämään kotiin. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, miten Audurin tiineys etenee ja syntyykö sieltä varsaa. Pidetään peukut ja varpaat pystyssä!

26/03/2014 - Bjarmin ja Juliuksen kisakausi lähti hienosti käyntiin ja ratsukko sijoittui useampia kertoja erityisesti tölttiluokissa. Bjarmilla onkin kiva töltti, vaikka minusta se ei ole kaikista helpoimmin säädeltävissä, mutta Juliuksella onkin toisaalta aivan erilainen tatsi oriin ja ratsukon yhteistyö onkin miellyttävää katseltavaa (eikä tämä ole pelkästään äidin mielipide, myös Juliuksen valmentaja on sanonut niin). Hyvän kilpailukauden avauksen lisäksi täytyy mainita Bjarmin ensimmäisestä jälkeläisestä, sillä muutama kuukausi takaperin Ofelia varsoi ensimmäisen varsansa, pikkuisen orin. Meillä kaikilla oli haaveissa voikkovärinen varsa, mutta pitää olla onnellinen terveestä ja hienosta raudikkovarsasta. Vähän Ofelian jälkeen astutimme myös Sagan Bjarmilla, mutta valitettavasti Saga loi varsansa tiineysaikana. Nyt tarkoituksena olisi astuttaa se uudelleen ja katsoa, josko tällä kertaa tärppäisi.

09/10/2014 - Niinhän siinä kävi, että Bjarmistakin taisi tulla Juliuksen hevonen. Miehenalku tykästyi oriin jo heti ensi ratsastuksella ja sanoi haluavansa alkaa treenata sen kanssa. Nyt hänellä on sitten kaksi aktiivisesti treenattavaa hevosta, Naskur ja Bjarmi. Täytyy kyllä myöntää, että Bjarmista ja Juliuksesta on tulossa hyvä pari. Leukani taisivat sananmukaisesti loksahtaa auki katsellessani, miten upeat töltit ja liitopassit ori esitti Juliuksen kanssa. Erityisesti se liitopassi oli upeaa nähtävää, orin voiman ja energian saattoi nähdä ja lähes tuntea näin sivusta katsojanakin, kun sen kaviot takoivat radan pohjaa täydellisessä rytmissä. Ja kun kysyin pojalta ratsastuksen jälkeen, eikö Bjarmi tuntunut hänestä kovin vahvalta, hän vastasi, että "no, ehkä hiukan, mutta ei todellakaan mitenkään pahasti, se oli todella fantastista!".

08/10/2013 - Edellisviikolla hyppäsin itse Bjarmin satulaan. Tekisi tietenkin mieleni sanoa, että se sujui upeasti ja ori esitti kanssani mitä täydellisimmät liitopassit enkelikuoron soittaessa harppuja taustalla - mutta no, ei se ihan niin mennyt. Kai se useimmiten aina onkin uuden hevosen kanssa vähän sellaista nappuloiden hakemista ja yhteisen sävelen etsimistä, mutta yleensä issikoiden kanssa tunnen olevani heti kotonani, Bjarmin kanssa sen sijaan meinasi tulla pieni kulttuurishokki. Se ei tuntunut lainkaan niin kevyeltä kuin useimmat issikkamme, vaan siitä tuli vähän mieleen meidän Iivari-vuonis alkuaikoina. No, ymmärsinkin kyllä, että Bjarmi on Tanskassa toiminut lähinnä miehen ratsuna ja sen kyllä huomaa. Se ei kuunnellutkaan pikkusormella tehtäviä pidätteitä tai pientä lantion siirtoa, vaan kyllä sitä sai ihan oikeasti ratsastaa. Ainakaan Bjarmi ei heittänyt minua tanteereeseen ja löysinhän minä sieltä töltinkin. Aika hienonkin itse asiassa, kun vaan osasin oikein pyytää.

06/10/2013 - Bjarmin kotiutuminen on sujunut ihailtavan mutkattomasti ja laumakin hyväksyi sen yllättävän nopeasti. Toki ensimmäisen päivän ajan hevosista näki, että jotain uutta jännää oli tapahtunut, mutta täytyy kiitellä issikoiden helppoutta ja fiksuutta tässä(kin) asiassa, nimittäin kaikki sujui kuitenkin ilman sen suurempaa hässäkkää. Bjarmikin on osoittautunut todella hyvähermoiseksi hevoseksi, se ei ole juuri stressannut maisemanvaihdostaan. Tänään se tuli jopa minua portille vastaan, kun kävin katsomassa hevosia. Pakkohan siinä oli hetken aikaa töiden lomassa seurustella hevosen kanssa ja siinä samalla tietenkin ihastella uutta oriani - on se vaan komea! Ja niin upean värinen, ruunivoikko on aina ollut yksi suosikkivärejäni, joten oli mahtavaa saada sellainen vihdoinkin omaan talliin.

01/10/2013 - Häikäisevän aurinkoisena helmikuun päivänä asteli Kleppurin pihamaalle Bjarmi, tallin uusi, upea ruunivoikko ori. Talutin orin itse kuljetusautosta ulos, se pysähtyi hetkeksi lastaussillalle ja käänteli päätään joka suuntaan kuin painaen kaiken mieleensä. Sitten se hirnahti kiihkeästi ja vastauksen saatuaan peruutti reippaasti sillalta alas. Huomasi, että ori oli vähän pörheänä kaikista uusista hajuista ja uudesta paikasta, mutta käyttäytyi kuitenkin herrasmiehen tavoin ja kuunteli taluttajaansa. Talutin Bjarmin sille varattuun väliaikaistarhaan, jossa se näki ja kuuli toiset hevoset ja sai olla lähellä niitä, mutta jossa sillä olisi aikaa tottua ennen kuin se laitettaisiin suoraan toisten sekaan. Uteliaita turpia kävi aidalla katselemassa uutta tulokasta, mutta parin tunnin kuluttua tilanne oli kaikkien osalta rauhoittunut ja Bjarmikin söi ihan rennosti heiniään. Heti huomenna ori laitettaisiin lauman sekaan.


Tausta © The Inspiration Gallery, kuvat © Hólakot
Huomaathan, että tämä on virtuaalitalli!