< Etusivulle
virtuaalihevonen / a sim-game horse

HAMŠIR FRĮ ELFENDUR
VH14-030-0066

   PERUSTIEDOT

Kutsumanimi: Hamdir Omistaja: Cynoria (VRL-11723)
Rotu, sukupuoli: Islanninhevosori Kasvattaja: Kiiskinen / Elfendur
Väri, säkäkorkeus: Ruunikonkimo, 139 cm Painotus: ARJ, 5-käyntinen
Syntymäaika: 02.10.2013, ikääntyminen alla Nimen suomennos: Haukka

YLA2-palkinto myönnetty 31.08.2022
39 + 13,5 + 20 + 13 + 2 = 87,5
Tilaisuuden parhaat tekstipisteet


Hamšir ei ollut mikään heräteostos, vaan tarkkaan harkittu tilaus. Tarvetta oli uudelle yksipolviselle hevoselle ja koska Nina oli ihastunut Elfendurilaiseen kimotammaan nimeltä Trķtla frį Fjólakoti, päätti nainen kysyä tamman omistajalta tammasta varsaa itselleen. Nina oli nimittäin nähnyt Trķtlan pariinkin eri kertaan ollessaan katsomassa askellajikilpailuja ja siellä naiseen oli tehnyt lähtemättömän vaikutuksen kimon tamman upeat, korkeat liikkeet. Omistaja vastasi yhteydenottoon varsin positiiviseen sävyyn ja myöntyi siihen, että tammastaan saisi yhden jälkeläisen Ninan valitsemasta orista. Elfendurissa oli useampiakin upeita oreita ja lopuksi päätös tehtiin kahdesta upeasta ruunikosta, Hrķmnir frį Reginnistä ja Galsi frį Hólmavķkistä. Viimeisen sanan sanoi Kaitsu, jonka ansiosta tilausvarsan isäksi päätyi Hrķmnir. Varsan syntymää odoteltiin innolla ja mietittiin, mitä tulee. Ninan suureksi riemuksi Trķtla varsoi kimon orin, jonka Nina itse sai nimetä. Hamšir siitä sitten tuli.

Hamdir on hieman erikoislaatuinen persoona. Varsasta saakka se on suhtautunut asioihin suurella varauksella ja sen kanssa onkin saanut edetä hyvin rauhalliseen tahtiin. Samaan aikaan se on kuitenkin hirvittävän hellyttävä, sillä se hakee mieluusti tukea ja turvaa tutuista ihmisistä jännittävissä tilanteissa. Näitä jännittäviä tilanteita aiheuttavat sille välillä aika arkipäiväisetkin asiat, esimerkiksi vääränvärinen ämpäri, joka on niin epäilyttävä, ettei sitä meinaa uskaltaa edes lähestyä saati sitten juoda. Hamdirilla on melkoisen pitkät piuhat ja se tarvitsee aikaa uusien asioiden omaksumiseen. Toisaalta se on erittäin hyväntahtoinen ja kiltti, eikä koskaan halua olla vaivaksi tai aiheuttaa ongelmia kenellekään.

Ihmisten suhteen Hamdir on mitä miellyttävin hevonen, sillä se lähtökohtaisesti pitää ihmisiä ihan hyvinä tyyppeinä, jotka auttavat sen turvallisesti kaikenlaisten hevosia uhkaavien asioiden ohi. Orilla on tapana tulla ihan lähelle ja laskea päänsä niin, että koskettaa otsallaan ihmistä - se tarkoittaa, että sitä pitää rapsuttaa korvien takaa. Tätä Hamdir tekee joskus myös jännittävissä tilanteissa rauhoitellakseen itseään. Onkin mielenkiintoista, että muuten perusluonteeltaan niin epäluuloinen hevonen on kuitenkin niinkin luottavainen ihmisiä kohtaan. Se on valmis turvautumaan myös vieraisiin ihmisiin ja onkin helposti käsiteltävissä. Yksinkertaisuudestaan huolimatta (tai juuri siksi!) se on aivan hurmaava tyyppi. Hoitotilanteet ovat orin mielestä ihan mukavia, varsinkin silloin jos saa tutkia harjaämpärin aina yhtä yllättävää ja mielenkiintoista sisältöä. Eihän sitä nyt voi enää huomenna muistaa, mitäs kaikkea siellä olikaan.

Ratsastaessa Hamdir on rauhallinen, mutta aika herkkä ja tarvitsee paljon (henkistä) tukea ratsastajaltaan. Se hakeutuu helposti kuolaintuelle ja jopa haluaa sen, mutta on kuitenkin hyvin kevyt ratsastaa. Hamdirin kanssa ei oikein voi vain kesken kaiken heittää ohjia pitkiksi vaikkapa yrittääkseen palkita sitä hyvästä suorituksesta, koska ori kokee, että ratsastaja jättää sen silloin ihan yksin ja jännittyy heti. Hamdir ihmettelee monia asioita, mutta pelästyessään se lähinnä vain pysähtyy, katsoo tai oikein pelottavassa tilanteessa polvet voivat vähän notkahtaa. Hamdirilla ei kuitenkaan ole voimakasta pakorefleksiä ja nämä tilanteet yleensä laukeavat sillä, kun hevosta vaan pyytää eteenpäin tai selkeästi kertoo sille, mitä nyt tehdään. Samoin jännittyessään esim. kilpailutilanteessa orin reaktio on hidastua ja hyytyä ennemmin kuin alkaa riekkumaan. Muutoin Hamdir on aika miellyttävä ratsu, varsinkin tölttiä sen kanssa voisi ratsastaa maailman tappiin asti. Sillä on hyvä ja pehmeä töltti, jota se tarjoaa aika lailla automaattisesti. Vaikein askellaji sille on ravi, jonka kanssa onkin tehty paljon töitä ja nykyään sekin jo sujuu.


SUKUTAULU

i. Hrķmnir frį Reginn
isl-ori, trn, 140 cm
ii. Hreppir frį Dalnesi EVM iii. Hringur frį Brśnirbakka EVM
iie. Hugmynd frį Beislavatni EVM
ie. Festa frį Reginn EVM iei. Hleidólfur frį Reginn EVM
iee. Arnkatla frį Reginn EVM
e. Trķtla frį Fjólakoti
isl-tamma, rnkm, 136 cm
ei. Denni frį Fjólakoti EVM eii. Einarsbrśnn frį Stórdi EVM
eie. Įrna frį Andvalandi EVM
ee. Buska frį Fjólakoti EVM eei. Gullkollur frį Brśnirbakka EVM
eee. Blįgrįna frį Fjólakoti EVM

i. Hrķmnir frį Reginn (VH12-030-0076) on Elfendurin hieno 5-käyntiori, jonka on kasvattanut Islantiin muuttanut ruotsalaismies Alexander Stefansson. Hrķmnir on upean näköinen, runsasjouhinen tummanruunikko, jolla on viisi puhdasta askellajia. Käsiteltävyydeltään ori on superkiltin luonteensa ansiosta melko helppo, vaikka vähän hömelö hyväntahtoisella tavallaan onkin. Hrķmnir ei ole kaikkein nopein ja ratsastaessakin sen kanssa saa vähän tehdä töitä pitääkseen reippaan tempon yllä. Osaavalla ratsastajalla ruunikolta löytyy kuitenkin kaikki viisi askellajia. Kilpailumenestystä orille on ehtinyt kertyä yhdeksän sijoituksen verran ja varmasti lisää on tulevaisuudessa luvassa. Jälkeläisiä Hrķmnirillä on tällä hetkellä neljä kappaletta Hamširin ollessa viimeisin.

ii. Hreppir frį Dalnesi on Islannissa syntynyt, mutta Tanskaan myyty ori, jolle on myönnetty Tanskassa jalostusoikeus viideksi vuodeksi. Hreppir on isokokoinen ja vahvaluustoinen kiiltävänmusta ori, jolla on säkäkorkeutta 140 cm. Luonteeltaan Hreppir on kuulemma hyvin rauhallinen ja itsenäinen, asiallinen käsiteltävä ja ratsastettava, mutta ei erityisen seurallinen. Islannissa se ei oikein menestynyt näyttelykehissä, mutta Tanskan näyttelytuomarit ovat arvostaneet sen maskuliinista ja näyttävää ulkomuotoa. Hreppir ehti Islannissa ollessaan saada kymmenkunta jälkeläistä, lisäksi sille on Tanskassa kertynyt tähän mennessä parisenkymmentä jälkeläistä. Hreppirillä on viisi puhdasta askellajia, joista erityisesti sen ravi on näyttävää ja isoa.

ie. Festa frį Reginn on 136-senttinen, tummanruunikko 5-käyntitamma. Festa on asunut koko ikänsä kasvattajallaan, jossa se on päässyt kilpailemaan erityisesti passiluokissa, joissa sen liidokas passi on päässyt edukseen. Luonteeltaan Festa on omistajansa mukaan yhden ihmisen hevonen, joka on muille kuin vakiohoitajilleen hivenen kiukkuinen. Kotona se on tarkka omasta karsinarauhastaan, mutta karsinansa ulkopuolella on se rutinoitunut kilparatsu, joka vähät välittää ihmisistä tai hevosista, kunhan pääsee tekemään oman työnsä radalle. Festan työmoraalia onkin ihasteltu kilpailuissa kovasti ja kysyntää jalostukseenkin olisi riittänyt enemmän kuin omistajansa on halunnut tammaansa antaakaan. Jälkeläisiä Festalla on seitsemän kappaletta ja enempää ei kuulemma tule.

e. Trķtla frį Fjólakoti (VH12-030-0065) on Islannista tuotu ruunikonkimo 5-käyntitamma. Trķtla on melko vahvaluustoinen ja vankka tamma, jolla on varsin korkeat, isot ja matkaavoittavat liikkeet. Ei mikään ihme, että niillä liikkeillä on menestystä tullut ja sijoituksia tammalla onkin kasassa jo reilut kolmisenkymmentä kappaletta. Luonteeltaan Trķlta on varsin omaehtoinen ja omistajansa mukaan hieman "vastarannan kiiski", joka kulkee omia polkujaan. Ratsastaessa tammalta löytyy virtaa ja osaava ratsastaja saa esiin sen upeat liikkeet. Jälkeläisiä Trķtlalle on kertynyt tähän mennessä yhteensä neljä kappaletta.

ei. Denni frį Fjólakoti on komea, 140 cm korkea ruunihallakko, joka syntyi ja eli ensimmäiset neljä vuottaan samalla islantilaisella tilalla. Se toimi yhden kauden ajan siitosoriina synnyintilallaan, kunnes nelivuotiaana myytiin erään Ruotsissa pidetyn islanninhevosnäyttelyn yhteydessä ruotsalaiselle naiselle. Dennin nykyinen omistaja, Daniela Böckmann, kilpailee orillaan lähinnä nelikäyntiluokissa ja harrastaa myös näyttelyitä. Kilpailumenestys on ollut erittäin vaihtelevaa, mutta sen sijaan näyttelyistä ori on kahminut itselleen lukuisia pokaaleja. Omistajansa mukaan Denni on erittäin mukava käsiteltävä, eikä ollenkaan hankala edes tammojen lähellä. Kotitallillaan se kuulemma tarhaileekin tammoja vastapäätä. Jälkeläisiä Dennille on kertynyt sekä Islannissa että Ruotsissa yhteensä reilut kolmisenkymmentä kappaletta.

ee. Buska frį Fjólakoti on upea mustankimo tamma, joka esittää kaikki viisi askellajia. Erityisesti tamman passi on laadukas, josta osoituksena on useat sijoitukset passiluokissa. Tämä 135-senttinen tamma on ratsastajansa mukaan hyvin sisukas ja innokas, mutta myös melko vahvatahtoinen ja luonteikas. Se ei aina ole ihan samaa mieltä ratsastajansa kanssa kaikista asioista, joten vaatii taitoa käsitellä oikukasta tammaa oikein. Tässä Buskan ratsastaja on selvästi hyvä, sillä parivaljakko on todellakin menestynyt radoilla varsin hienosti. Myös jälkeläisilleen, joita on kahdeksan kappaletta, Buska on periyttänyt temperamenttiaan ja hienoja askeleitaan.


JÄLKELÄISET

1) s. 17.02.2014 o. Undri frį Kleppur e. Ugla frį Brśnskóg om. HM (VRL-00096)
2) s. 27.07.2014 t. Rebekka frį Kleppur e. Rakel frį Syndur om. Cynoria (VRL-11723)
3) s. 10.01.2015 o. Darri frį Kleppur e. Drafna frį Svįlur om. Zael (VRL-13888)
4) s. 01.10.2015 t. Njįla frį Vijfhoek e. Vindsvöl frį Įlfhólar om. HM (VRL-00096)
5) s. 20.05.2017 o. Įrvakur frį Kleppur e. Įslaug frį Kleppur om. meea (VRL-09844)

KILPAILUMENESTYS

• Sijoituksia 42 kappaletta, joista voittoja 9 kappaletta
22.03.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 3/30
21.04.2014 kisakutsu ARJ Viisikäynti F.1 2/55
25.04.2014 kisakutsu ARJ 250m passijuoksu PP.1 5/65
28.05.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 3/13
28.05.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 2/17
30.05.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 3/13
09.06.2014 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 1/38
11.06.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 2/20
13.06.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 5/34
13.06.2014 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 6/38
16.06.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 3/34
18.06.2014 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 6/38
27.07.2014 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 2/21
27.08.2014 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 2/48
28.08.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 2/52
13.09.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 4/31
14.09.2014 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 1/33
15.09.2014 kisakutsu ARJ 4-käynti V.1 3/32
16.09.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 1/31
17.09.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 4/31
18.09.2014 kisakutsu ARJ 4-käynti V.1 1/32
26.09.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 5/27
30.09.2014 kisakutsu ARJ-Cup 5-käynti F.1 3/33
02.10.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 5/34
04.10.2014 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 4/34
04.10.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 1/34
05.10.2014 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 3/34
28.11.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 5/32
20.12.2014 kisakutsu ARJ Matkaratsastus 1/14
21.12.2014 kisakutsu ARJ Matkaratsastus 2/14
01.01.2015 kisakutsu ARJ 250m passijuoksu PP.1 1/10
02.01.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 2/10
03.01.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 3/10
04.01.2015 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS.1 1/15
16.01.2015 kisakutsu ARJ 250m passijuoksu PP.1 3/37
16.01.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 4/36
17.01.2015 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 5/41
22.01.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 6/36
04.02.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 2/12
05.02.2015 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 2/14
07.02.2015 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 1/14
24.03.2015 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 4/16

IKÄÄNTYMINEN

01/11/2013 - 1-vuotias
01/12/2013 - 2-vuotias
01/01/2014 - 3-vuotias
01/02/2014 - 4-vuotias
01/03/2014 - 5-vuotias
01/04/2014 - 6-vuotias
01/01/2015 - 7-vuotias
01/06/2015 - 8-vuotias
01/01/2016 - 9-vuotias
01/06/2016 - 10-vuotias
01/01/2017 - 11-vuotias
01/06/2017 - 12-vuotias
01/01/2018 - 13-vuotias
01/01/2019 - 14-vuotias
01/01/2020 - 15-vuotias
01/01/2021 - 16-vuotias
01/01/2022 - 17-vuotias
01/06/2022 - 18-vuotias
01/08/2022 - 19-vuotias
01/10/2022 - 20-vuotias
01/12/2022 - 21-vuotias
01/01/2023 - 22-vuotias
01/02/2023 - 23-vuotias
01/03/2023 - 24-vuotias

KUULUMISET

Käteni tärisivät ja sain juuri ja juuri pidäteltyä itseäni siihen asti, että sain luurin alas kädestäni. "Se on ori, se on ori!", kiljuin ja hyppäsin Kaitsun kaulaan. "Mikä?", kysyi Kaitsu kiusallaan... Lue Hamdirin kuulumiset täältä


Tausta © The Inspiration Gallery, kuvat © Hólakot
Huomaathan, että tämä on virtuaalitalli!