< Etusivulle
virtuaalihevonen / a sim-game horse

NASKUR FRÁ HÚSAVÍK
VH12-030-0283

   PERUSTIEDOT

Kutsumanimi: Nassi Omistaja: Cynoria (VRL-11723)
Rotu, sukupuoli: Islanninhevosori Maahantuoja: Mari H.
Väri, säkäkorkeus: Musta, 140 cm Painotus: ARJ, 5-käyntinen
Syntymäaika: 30.06.2012, ikääntyminen alla Nimen suomennos: Viekas, kekseliäs

YLA2-palkinto myönnetty 30.04.2017
27 (13+14) - 30 (21+9) - 17 - 15 - 4 = 93p


Nina huomasi eräällä foorumilla ilmoituksen muutamasta myytävästä islanninhevostammasta ja -orista ja iski silmänsä jo nimen perusteella yhteen oriin, Naskuriin. Kuvan nähtyään Nina oli lopullisesti myyty; siinä esiintyi upea musta ori lennokkaassa töltissä harja hulmuten. Nina soitti saman tien myyjälle ja ilmoitti kiinnostuksensa kyseiseen oriin. Naisen iloksi oria ei ollut vielä myyty ja myyjä hyväksyikin Ninan tarjouksen oikeastaan saman tien ja jo heti seuraavana päivänä Nassi haettiin kotiin.

Nyttemmin Nina on naureskellut perheensä kanssa, ettei lopulta tainnut olla kovinkaan ihme, että myyjä suostui myymään orin niinkin nopeasti. Nassi nimittäin osaa näpertää tavalliset vetosolmut auki, joten se täytyy aina muistaa sitoa kiinni vielä varmistussolmulla. Myös tietynlaiset karsinan ovet ori osaa avata, mutta onneksi nykyisessä karsinassa ei sitä ongelmaa ole. Muutenhan Nassi on varsinainen hurmuri, joka onnistuu saamaan lähes jokaisen ihmisen, joka sen kanssa työskentelee, ihastumaan itseensä. Ehkä se on jokin vilkkaassa ja vilpittömässä olemuksessa. Nassihan on oikein asiallinen käsiteltävä, tosin orina sitä tietenkin kiinnostavat tammat ja saattaa niiden lähellä vähän huudella.

Ratsuna Nassi on erittäin menohaluinen, mutta myös herkkä. Reippaudestaan ja innokkuudestaan huolimatta Nassi kunnioittaa ratsastajaansa. Siksi orin kanssa ollaankin annettu vähän periksi siinä, että se saa kulkea reippaasti - täytyyhän ratsastajankin puolestaan kunnioittaa ratsuaan ja sen luonnollisia taipumuksia. Usein jo ennen alkukäyntejä ori saa luvan purkaa energiaansa töltissä, jonka jälkeen sen on helpompi keskittyä kävelemään rentona. Nassilla on ihanan pehmeät liikkeet lennokkuudesta huolimatta. Ori vaihtaa helposti askellajista toiseen pelkästään istunnalla. Se reagoi herkästi ratsastajan apuihin ja vauhdista huolimatta pysyy käsissä.


SUKUTAULU

i. Nafar frá Fýlur EVM
isl-ori, musta, 141 cm
ii. Simlir frá Bleikhlíð EVM iii. Arngrímur frá Blíðvellir EVM
iie. Eirný frá Bleikhlíð EVM
ie. Ófelia frá Fýlur EVM iei. Oddi frá Háfnarsstöðum EVM
iee. Tinna frá Frædal EVM
e. Jökla frá Húsavík EVM
isl-tamma, hrkk, 134 cm
ei. Kraftur frá Húsavík EVM eii. Ketill frá Miðkleppur EVM
eie. Iðunn frá Raknijökull EVM
ee. Gnissa frá Húsavík EVM eei. Barmur frá Stóra-Mýri EVM
eee. Gæfa frá Ýrasbergi EVM

i. Nafar frá Fýlur on komea islanninhevosori vähän tuntemattomammasta orilinjasta. Tätä 141-senttistä mustaa oria on itseäänkin käytetty hyvin hillitysti jalostukseen, eikä sillä ole kuin kolme jälkeläistä. Omistajansa mukaan Nafar on hyvin rauhallinen ori, jota on kuulemma useaan otteeseen ruunaksikin arvattu. Nafarilla on jonkin verran nuorempana kilpailtu 5-käyntiluokissa, mutta nykyisin se toimii lähinnä omistajansa omana maastoiluratsuna.

ii. Simlir frá Bleikhlíð on rautias, 138 cm korkea ori, joka ei koskaan ole noussut erityisen tunnetuksi nimeksi. Omistajansa on käyttänyt oria hyvin säästeliäästi jalostukseen ja Simlir onkin astunut vain neljä tammaa, joista kolme varsoi tammavarsan ja yksi orivarsan. Luonteensa puolesta Simlir on kyllä hieno, sillä omistajansa kertoman mukaan se on erittäin rehellinen ja nöyrä ratsu. Ulkoisesti ori on kuulemma keskinkertainen, mutta hienot, puhtaat viisi askellajia siltä löytyvät.

iii. Arngrímur frá Blíðvellir oli Islannissa aikanaan melko tunnettuja jalostusoreja. Tämä 140-senttinen rautiaankirjava ori on hyväksytty kantakirjaan kakkospalkinnolla, mutta sitäkin hienommin se on menestynyt kilpailuissa eritysesti passiluokissa. Lisäksi Arngrímurilla on hyvä luonne, se on tunnettu tasapainoisuudestaan ja varmuudestaan - sekä hyvästä kilpailupäästään. Näitä ominaisuuksia se on periyttänyt myös jälkeläisilleen, joita on kertynyt yhteensä 22 kappaletta.

iie. Eirný frá Bleikhlíð oli kulomustan värinen, 134 cm korkea, varsin tavallinen nelikäyntitamma. Se oli lähinnä harrastekäytössä, perheen lapset osallistuivat sillä muutamiin tölttiluokkiin, mutta pääasiassa se oli vain "perheponi". Eirný oli kiltti ja rauhallinen, joskin hieman itsepäinen tamma, joka eli 30-vuotiaaksi. Hieman nuorempana vielä kasvattajalla asuessaan Eirnýlla ehdittiin teettää kaksi jälkeläistä, joista toinen myytiin ja toinen kasvattajalleen siitostammaksi.

ie. Ófelia frá Fýlur on kaunis musta 135-senttinen tamma, joka on toiminut koko ikänsä omalla synnyintilallaan siitostammana. Loistavana periyttäjänä tunnettu Ófelia on kaikin tavoin "kompakti paketti", jossa omistajansa sanoin ei ole mitään liikaa, eikä mitään liian vähän. Se on rakenteeltaan kaunis ja sopusuhtainen, sillä on neljä puhdasta askellajia ja luonteeltaan se on ystävällinen ja rauhallinen, mutta silti sopivan reipas ja tarvittaessa omapäinenkin.

iei. Oddi frá Háfnarsstöðum oli lupaava nuori ori, josta kaavailtiin siitosoria ja kilpahevosta. Oddi oli jo nuorena rakenteeltaan korrekti, hienosti liikkuva ja potentiaalinen, mutta valitettavasti sen luonne osoittautui turhan haastavaksi. Niinpä se ruunattiin 3-vuotiaana, mutta omistaja ei malttanut olla astuttamatta sillä kuitenkin pari tammaa ennen sitä. Ruunauksen jälkeen Oddista tuli kilpahevonen, joka valloitti viisikäyntiluokissa. Väriltään ori oli muuten kulomusta ja säkäkorkeudeltaan 141 cm

iee. Tinna frá Frædal on mustan värinen, noin 130-senttinen pikkutamma, joka myytiin kasvattajaltaan nelivuotiaana. Vielä silloin Tinna oli rakenteellisesti hyvin varsamainen ja kevyt, mutta osoittautui vain hitaasti kehittyväksi ja iän myötä siitä tuli varsin hieno. Tinna on hyväluonteinen ja äärimmäisen kiltti, ratsuna yhteistyöhaluinen ja nöyrä. Tinnalla on neljä puhdasta askellajia ja erityisesti sen töltti on tahdikasta ja hyvää. Tinnalla on viisi varsaa, joista kolme on tammoja ja kaksi oreja.

e. Jökla frá Húsavík on pienikokoinen (134 cm), hiirakko 5-käyntitamma. Luonteeltan Jökla on kuulemma varsin tomera täti, joka on ottanut pomon paikan omassa tammalaumassaan. Topakasti pikkutamma pitää lauman nuoremmat kurissa ja pitää huolen siitä, että lauman sisäinen järjestys säilyy. Jökla kilpailee omistajansa kanssa askellajiratsastuksessa ja lisäksi tamma on astutettu kahteen kertaan. Molemmat varsat ovat jääneet kasvattajalleen jatkamaan emänsä jalanjäljissä kilpailu-uraa.

ei. Kraftur frá Húsavík on ehkä tunnetuin nimi Nassin sukutaulussa; 137-senttinen, hiirakko ori oli kulta-aikoineen varsin kysytty jalostusori Islannissa. Se sai paljon kehuja paitsi rakenteestaan, myös liikkeistään ja haalikin useampia voittoja 5-käyntiluokissa. Luonteeltaan Kraftur oli varsin tyypillinen ori ja ratsastettavuudeltaan se oli sen verran vahva, että yleensä sitä ratsasti kilpailuissa mies. Krafturilla on 34 jälkeläistä, joista muutama on päätynyt Tanskan ja Ruotsinkin puolelle.

eii. Ketill frá Miðkleppur on 140-senttinen hiirakko ori, joka ehti astua Islannissa kymmenkunta tammaa ennen kuin se myytiin Ruotsiin kilpahevoseksi. Ruotsissa Ketill ruunattiin ja sen jälkeen sillä kilpailtiin neli- ja viisikäyntiluokissa varsin mukavasti menestyen. Ketill onkin viljakas, eteenpäinpyrkivä ja rehellinen ratsu, jonka kanssa on helppo liikkua missä tahansa. Hyväkäytöksinen ori on omistajansa ehdoton silmäterä ja se asuu pihattotallissa viiden muun hevosen kanssa.

eie. Iðunn frá Raknijökull on kulomustan värinen, 136 cm korkea tamma, joka on kolmivuotiaasta alkaen asunut Húsavíkin siittolassa siitostammana ja harrasteratsuna. Iðunn on nätti, kauniisti rakentunut ja hyvätyyppinen tamma, joka on voittanut useita ruusukkeita rotunäyttelyistä. Tammalla ei ole kilpailtu, mutta siltä löytyy neljä puhdasta askellajia. Luonteeltaan Iðunn on herkkä ja hieman varovainen, mutta äärimmäisen ihmis- ja erityisesti lapsiystävällinen tamma. Jälkeläisiä sillä on kolme, kaikki oreja.

ee. Gnissa frá Húsavík on mustanruunikko, 136 cm korkea 4-käyntitamma. Gnissa on hyvin tyypillinen islantilainen siitostamma, joka on elänyt koko elämänsä omalla kasvattajallaan. Gnissalla ei ole tehty sen kummempia, vaan se on aina ollut puhtaasti siitostamma. Hyvää luonnettaan Gnissa on periyttänyt monille jälkeläisilleen, joita on kertynyt yhteensä peräti 8 kappaletta.

eei. Barmur frá Stóra-Mýri on 136 cm korkea sysirautias nelikäyntiori, jolla on aivan erityisen upea, tahdikas ja irtonainen töltti. Luonteeltaan Barmur on rohkea, selväpäinen ja järkevä, ja nöyryyden puutteestaa huolimatta fiksu ja asiallinen käsiteltävä. Barmur on menestynyt melko hyvin töltti- ja nelikäyntiluokissa. Jälkeläisiä Barmurilla on tusinan verran, moni niistä isänsä tavoin hyviä tölttäreitä.

eee. Gæfa frá Ýrasbergi on kaunis, 139-senttinen mustanruunikko kantakirjatamma, joka on hyväksytty ykköspalkinnolla kantakirjaan. 6-vuotiaaksi asti Gaefa asui Islannissa, jossa sillä ehdittiin aloitella kilpailu-uraa ja käyttää siitokseen pari kertaa. Sen jälkeen se myytiin Tanskaan, jossa tamma on päässyt kilpailemaan viisikäyntiluokissa ja lisäksi se on saanut kaksi varsaa lisää. Gaefa on erittäin hyväluonteinen, ratsastettavuudeltaan äärimmäisen miellyttävä ja herkkä.


JÄLKELÄISET

1) s. 14.12.2013 t. Óskadís frá Kleppur e. Ófelia frá Frædal om. Cynoria (VRL-11723)
2) s. 11.02.2014 t. Gyða frá Kleppur e. Gefla frá Hlíðavík om. Tilli (VRL-00406)
3) s. 24.02.2014 o. Strákur frá Kleppur e. Saga frá Ólisstöðum om. HM (VRL-00096)

KILPAILUMENESTYS

• Sijoituksia 44 kappaletta, joista voittoja 8 kappaletta
05.11.2012 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 1/52
09.11.2012 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 1/54
23.12.2012 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 4/43
16.02.2013 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 2/28
09.03.2013 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 5/25
10.03.2013 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 4/25
10.03.2013 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 2/20
15.04.2013 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 3/18
16.04.2013 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 2/18
17.04.2013 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 2/20
08.11.2013 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 1/61
20.03.2014 kisakutsu ARJ Töltti T.2 4/47
20.03.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 4/30
23.03.2014 kisakutsu ARJ Töltti T.1 2/46
23.03.2014 kisakutsu ARJ 4-käynti V.1 3/47
23.03.2014 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 3/49
22.04.2014 kisakutsu ARJ Viisikäynti F.1 3/55
29.05.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 2/13
09.06.2014 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 3/38
11.06.2014 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 2/38
13.06.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 5/38
14.06.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 4/38
16.06.2014 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 6/38
17.06.2014 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 2/38
28.08.2014 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 1/48
28.08.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 7/52
29.08.2014 kisakutsu ARJ Passikoe PP.1 2/48
13.09.2014 kisakutsu ARJ 4-käynti V.1 2/32
18.09.2014 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 1/33
24.09.2014 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 2/25
24.09.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 4/27
26.09.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 1/27
04.10.2014 kisakutsu ARJ 5-käynti F.1 3/34
02.10.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 2/14
31.12.2014 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS.1 2/15
01.01.2015 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 4/19
02.01.2015 kisakutsu ARJ 250m passijuoksu PP.1 2/10
04.01.2015 kisakutsu ARJ 250m passijuoksu PP.1 2/10
04.01.2015 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 4/19
05.01.2015 kisakutsu ARJ Kouluratsastus FS1 1/19
15.01.2015 kisakutsu ARJ 250m passijuoksu PP.1 4/37
19.01.2015 kisakutsu ARJ 250m passijuoksu PP.1 1/37
22.01.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 3/36
24.01.2015 kisakutsu ARJ Speedpassi P.2 4/36

IKÄÄNTYMINEN

01/10/2013 - 4-vuotias
01/11/2013 - 5-vuotias
01/12/2013 - 6-vuotias
01/01/2014 - 7-vuotias
01/02/2014 - 8-vuotias
01/03/2014 - 9-vuotias
01/04/2014 - 10-vuotias
01/06/2014 - 11-vuotias
01/08/2014 - 12-vuotias
01/10/2014 - 13-vuotias
01/12/2014 - 14-vuotias
01/02/2015 - 15-vuotias
01/04/2015 - 16-vuotias
01/06/2015 - 17-vuotias
01/08/2015 - 18-vuotias
01/10/2015 - 19-vuotias
01/12/2015 - 20-vuotias
01/02/2016 - 21-vuotias
01/04/2016 - 22-vuotias
01/03/2016 - 23-vuotias

KUULUMISET

02/04/2017 - Pitkästä aikaa ilmoitin hevosiamme laatuarvosteluihin, nimittäin Nassin yleislaatuarvosteluun. Ehdin jo säikähtää, kun mietin, ehtisinkö oria ollenkaan mihinkään laatiksiin viedäkään, joten kun huomasin tilaisuuden auenneen, ilmoitin orin heti sinne. Tänään sitten sain ilostuttavan tiedon, että Nassi ehti mukaan kuun tilaisuuteen. En osaa arvata millaista palkintoa sieltä mahdollisesti voisi tulla, mutta kunhan edes joku palkinto saataisiin, olisin tyytyväinen. Nassihan on tehnyt todella hienon kilpailu-uran ja se lieneekin issikoistamme kaikista menestynein (ainakin tämänhetkisistä). Jälkeläisiä olisin toivonut hieman enemmänkin, mutta toisaalta tämän rotuiselle kolmekin on ihan hyvä määrä. Ja tässä tapauksessa laatu taitanee korvata määrän, ainakin toivon niin. Kotiin jäänyt Osku-tammahan on tehnyt myös aika kivaa kisauraa ja sillä on jo yksi oma varsakin. Kaunis Gyđa taas on hyväksytty kantakirjaan III-palkinnolla ja Nassin poika Strákur on ansainnut MVA-Sertin, jonka lisäksi sillä on jo peräti kuusi jälkeläistä. Aika hienoja Pikku-Nasseja siis, sanoisin! Isäorille itselleen kuuluu vain hyvää, mutta toivonpahan vain, että sen karvanlähtöaika olisi pian ohi ja karva hieman kauniimmassa kunnossa laatuarvosteluihin mennessä...

06/06/2016 - Tänään minulle tuli tunne, että on päästävä vielä kerran Nassin kanssa radalle. Ihan vain vanhojen hyvien aikojen kunniaksi sekä orin mielenvirkistykseksi. Nassihan on melko vetreässä kunnossa edelleen, kiitos säännöllisten maastolenkkien ja laitumella irroittelun... Mutta kyllä siitä välillä alkaa huomata, että ikää on kertynyt. Edelleen se silti katselee aina korvat hörössä baanaa kohti ja minusta vaikuttaa aina hieman pettyneeltä, kun talutan sen sen ohi. Koska Nassi on ollut parin viikon ajan tosi hyvä ja vetreä, päätin, että tänään käydään vähän muistoja verestämässä. Passiahan orilla ei ole hetkeen kunnolla mentykään, olen halunnut säästellä sitä vähän. Laukkaspurtteja on kyllä otettu ja tölttiä menty paljon. Kun talutin mustan orini rataa kohti, sen askel reipastui ja koko hevonen ryhdistyi silmissä. Sen silmiin syttyi sellainen tuike, että itselläni meinasi silmänurkka kostua. Nassi hädin tuskin jaksoi seistä paikallaan, että pääsin selkään. Ja kun viimein päästin sen passiin, se oli heti valmiina. Kyllähän siitä huomasi, ettei sen voima enää ollut ihan samaa luokkaa kuin kisaikäisenä nuorena, mutta into oli säilynyt ennallaan. Lopulta minun oli pakko hidastaa Nassia vähän ronskimmin, ties kuinka kauan se olisi painellut menemään, jos olisi saanut itse päättää. Käyntiin hidastettuani jouduin pyyhkimään silmiäni - eikä niiden vetistymisestä voinut syyttää pelkkää viimaa. Voi minun vanhaa kisaratsuani, veri vetäisi näköjään edelleen radoille...

12/12/2015 - Meillä oli tänään varsinainen orimaasto kolmisin; Julius tuli mukaan Bjarmilla, Rita Hamdirilla ja minä Nassilla. Ehdin pitkästä aikaa itse Nassin selkään, joten olin todella innoissani. Heti selkään päästyäni tunsin olevani kuin kotonani. Hymyilin orin innokkuudelle, edelleen se mieluiten aloittaa lenkin tölttäämällä, siinä missä Bjarmi ja Hamdir kävelivät leppoisasti pitkin ohjin. Annoin Nassin tölttäillä ja nautiskelin vain menosta. Päivä oli talvinen ja nätti, eikä pakkastakaan ollut liiaksi. Kuljimme pääosin rinnakkain siltä osin kuin mahduimme, tosin Nassi oli yleensä pari askelta muita edellä. Rita ehdotti tölttikisaa mäen päälle ja Julius tietenkin oli heti mukana. Ajattelin, että antaa nuorten kisata, me menemme omaa tahtiamme. Bjarmi ja Hamdir lähtivät reippaaseen tölttiin kaviot rytmikkäästi maata rummuttaen. Siinä vaiheessa kun he olivat ehtineet edetä ehkä kymmenen metriä, Nassi tuumasi, että eihän me viimeiseksi jäädä ja lähti toisten perään, minä annoin hevosen mennä. Bjarmi ja Hamdir tölttäsivät lähes rinta rinnan, mutta Nassi kiritti pian kaverit kiinni. Loppujen lopuksi Bjarmi taisi pään mitalla voittaa, mutta hyvin tasaiseksi meni. Loppumatkasta otimme yhden pidemmän laukkapätkän kotiinpäin, jonka jälkeen jäähdyttelimme hevoset käynnissä tallille saakka.

18/10/2015 - Nassi päätti vielä "vanhoilla päivillään" (heh heh) tempaista ja kiskaista itsensä irti pienelle karkureissulle. Olin kai alkanut jo liikaa luottaa oriin, kun ei sen karkailutaipumuksista ole ollut viitteitä enää vuosiin. Vaan niinpä tämä kypsässä iässä oleva herra päätti sitten nyhtää kaksinkertaisen vetosolmunsa auki sillä aikaa kun olin hokkiavainta hakemassa ja siellä se käveli ympäriinsä rennosti kun palasin takaisin. Se ehti käydä lähimpiä tarhakavereita morjestamassa ja oli juuri kävelemässä kenttää kohti kun yhytin sen. Eipä ori mitenkään ruvennut vapaudestaan taistelemaan, ihan suosiolla se antoi kiinni ja tallusti tyytyväisen näköisenä perässäni takaisin hoitopuomille. Annoin sille sitten sen porkkanan, jonka kanssa olin varustautunut orin kiinni ottamiseen ja ori rouskutti sen nyökytellen samalla päätään.

31/01/2015 - Tammikuu oli melko pimeä ja kylmä, mutta ainakin Nassi ja Julius olivat loistavassa vireessä ja orin viimeinen kilpailukausi oli erittäin tuloksekas. Orin kilpailu-ura olikin hyvä päättää tähän, kun alla oli loistavasti sujunut kausi. Nythän Nassi saakin sitten jäädä hienosti ansaitulle eläkkeelle. Ori itse ei kyllä paljon eläkeläisyydestään perusta, se on yhtä innokkaasti lähdössä töihin ja toiveikkaana höristää korviaan, jos Julius kulkee satulan kanssa sen ohi. Ja yhä edelleen Nassin askel reipastuu, kun suunnataan harjoitusrataa kohti. Aktiivinen treenaminen on tietysti jäänyt, mutta sen sijaan Nassilla käydään maastoilemassa pitkiä lenkkejä ja aina välillä Julius orin mielenvirkistykseksi käy sen kanssa ovaaliradalla päästelemässä. Nassi on ehkä meidän ainoita hevosia, joiden askel viettää maastossa reippaammin meno- kuin takaisintulosuuntaan. Orilla ei ole ikinä kiire takaisin talliin, se olisi valmis kiertelemään metsässä vaikka kuinka kauan. Silti sen silmiin syttyy ihan erilainen valo, kun se pääsee ovaaliradalle...

27/11/2014 - Valitettavasti marraskuu osoittautui epäonnikseksi meidän tilalla, yksi tammoista (Rakel) varsoi kuolleen varsan, Gefla jäi tyhjäksi ja nyt sitten Nassi onnistui jotenkin saamaan nivusiinsa ilkeän näköisen haavan. Sellaisella alueella oleva haava on arvatenkin erittäin kipeä, eikä sille edes oikein voi tehdä mitään, eläinlääkärimme oli sitä mieltä, että turha edes laittaa tikkejä, ne todennäköisesti vain repeäisivät. Niinpä olemme nyt suihkutelleet haavaa ahkerasti ja yrittäneet suojata sitä kuralta ja lialta. Jos jotain hyvää, niin ainakaan siihen ei tähän aikaan vuodesta pääse mitään kärpäsiä... Mutta tämän johdosta Nassi on ollut nyt sairaslomalla, liikkuminen tietenkin ottaa kipeää ja ori aristaa kipeää aluetta vahvasti. Lepo ei tämän orin kanssa ole se helpoin asia, mutta onneksi se itsekään ei nyt ole niin halukas riekkumaan - taitaa sen verran arka olla. Juliusta tietenkin harmittaa kisakauden keskeytys, mutta toisaalta hänellä on nyt Bjarmi.

24/03/2014 - Helmikuu oli Nassin ja Juliuksen aktiivisen valmentautumisen kuukausi ja maaliskuun koittaessa ori olikin hyvässä kisavireessä. Maaliskuun kisoissa Julius ja Nassi olivat hyvässä terässä ja ratsukolle napsahti useampia sijoituksia eri luokista. "Pojat" ovat hitsautuneet todella toimivaksi parivaljakoksi ja heidän yhteistyönsä on uskomatonta katseltavaa. Julius itse sanoo asian niin, että Nassi on hänelle "The Hevonen". Ja sen kyllä myös näkee päällepäin. Helmikuun aikana muuten syntyi pari pikku-Nassia, kun Saga ja Gefla varsoivat kumpikin; Gefla mustankimon tamman ja Saga hopeanmustan orivarsan. Nämä varsat menevät luultavasti myyntiin molemmat.

21/01/2014 - Tammikuun osalta oli Nassilla lepokausi kilpailemisesta. Nassilla kyllä ratsastettiin säännöllisesti ja Julius valmentautuikin orin kanssa jonkin verran. Vaikka säät eivät meitä ole erityisesti suosineet ja meillä ihmisillä on energiat olleet tässä pimeydessä vähän vähissä, Nassi on kyllä ollut ihan eläväinen itsensä. Eilen muuten tuli kunnolla lunta ja se sai moniin hevosiin vähän vilinää. Hyvä kun Nassi edes malttoi kävellä nätisti tarhaan. Ja tarhassa piti ensin ottaa muutama kierros ravia ja pari loikkaa välissä, ennen kuin malttoi rauhoittua. Täytyy muuten hehkuttaa, että Nassin ensimmäinen jälkeläinen näki päivänvalon joulukuun puolella, nätti ja siro musta tamma, joka sai nimekseen Óskadís, onnenkeiju.

08/12/2013 - Marraskuun Julius treenasi Nassin kanssa ahkerasti ja tänään heillä oli kisat. Poikaa taisi jännittää aika tavalla uuden hevosen kanssa kisaaminen, vaikkei sitä toki kenellekään ääneen myöntänytkään. Nassi tuntui aistivan, että jotain erikoista on tekeillä, kun sen ympärillä niin häärättiin. Kotona Nassi oli vähän levoton ja kisapaikalla se tuli kuljetusautosta niin vauhdilla, että meinasi päästä irti. Verkassa ori kuitenkin vähän rauhoittui ja niin taisi rauhoittua ratsastajansakin. Itse kilpailusuoritus meni varsin kelvollisesti. Julius oli osallistunut kolmeen eri luokkaan. 5-käynti ja 250 metrin passijuoksu menivät hyvin ja kaksikko sijoittui kummassakin luokassa puolen välin paremmalle puolelle. Julius itse väitti olevansa tyytymätön suorituksiin, Nassi oli kuulemma hieman hätäinen. Äidin silmiin suoritus oli kuitenkin hyvä, etenkin kun kilpailijoita oli niin paljon. Varsinainen loppuhuipennus kuitenkin koettiin Nassin ja Juliuksen kolmannessa ja viimeisessä luokassa eli speedpassissa. Nassi pani parastaan esittäen sellaista lennokasta passia, että sai omistajattarensa silmät kostumaan. Juliuksenkin naama oikein säteili lähdön jälkeen ja äidin polvet olivat pettää hänen lopulta tarkistaessaan tuloksen; Nassi ja Julius voittivat luokkansa, wau!!

13/11/2013 - Julius on nyt treenannut Nassin kanssa, mutta tänään pääsin itse orin satulaan. Halusin käydä radalla kokeilemassa hevosta, joten hain Nassin tarhasta (josta se tuli innokkaasti mukaani), satuloin sen pihassa valmiiksi, nousin selkään ja suuntasin radalle. Orin korvat kääntyivät heti höröön ja askeleeseen tuli vauhtia sen huomatessa, minne olemme menossa. En voi kuin ihmetellä Nassin loputtomalta tuntuvaa työmotivaatiota, vaikka nytkin Julius on treenannut sen kanssa joka päivä, ei orissa ole havaittavissa minkäänlaisia kyllästymisen merkkejä. Kokeilin kaikki askellajit läpi ja ihastelin Nassin herkkyyttä ja eteenpäinpyrkimystä. Vaikka sillä oli menohaluja ja ehkä se vähän kuumuikin, niin silti sen sai ihan istunnalla ja painolla siirrettyä askellajista toiseen. Erityisen vaikuttavaa oli päästä kokeilemaan orin liitopassia, ihan mieletön tunne! Kaviot takoivat radan pohjaa, maisemat vaihtuivat rivakkaa tahtia ja tuuli sai vedet silmiin. Nassin korvat osoittivat hieman taakse ja suu vaahtosi, hidastettuani huomasin sen hieman hionneenkin. Lähdin sen kanssa maastoon kävelemään pitkät loppuverryttelyt.

01/11/2013 - Nassin kotiutuminen tapahtui ihailtavan mutkattomasti ja jo seuraavalla viikolla saapumisestaan ori oli kuin olisi aina asunut täällä. Se on tottunut nopeasti tallin rutiineihin ja on joka aamu kuin mikäkin pikku partiolainen odottamassa juuri minuutilleen oikeaan aikaan ulospääsyä tai ruokiansa. Alkuun Nassi sai tarhailla Bjarmin viereisessä tarhassa, mutta kun aidat välissään orit näyttivät tulevan hyvin toimeen keskenään, purettiin yhtenä iltana aidat pois ja seuraavana aamuna orit pääsivätkin samaan tarhaan. Oli se ensimmäisten minuuttien aikana sellaista ihmetystä ja kummastusta, vähän nosteltiin etujalkaa ja pärskähdeltiin, katsottiin kuka on kuka ja sitten jo ravattiin sulassa sovussa askeleet synkronissa pitkin aidanvierustaa. Vaikuttaa siis siltä, että oripojista tuli kuin tulikin kaverukset.

20/10/2013 - Musta issikkaori Naskur frá Húsavík saapui loskaisena lokakuuna orilaumaamme rikastuttamaan. Nassi haettiin meille Pääskylästä, islanninhevostalli Tindrasta. Tindrassa oli myynnissä samaan aikaan muitakin hevosia, joiden joukosta omistaja esitteli minulle Naskurin. Ihastelin toki tallin muitakin issikoita ja erityisen vaikutuksen minuun teki tallin kirjava Sefja-tamma (joka ei siis ollut myynnissä). Naskur satuloitiin ja omistaja näytti ensin itse orin liikkeet selästä käsin. Vaikutuin erityisesti orin upeasta liitopassista. Sen jälkeen oli minun vuoroni kokeilla ja yllätyin, kuinka herkältä ori tuntui. En paljoa epäröinyt, vaikka toki mielessäni käväisi parin sekunnin ajan ajatus, menisikö upea ori minulla vallan hukkaan. Sydän kuitenkin voitti järjen kanssa taistelun, omistajanvaihdospaperit allekirjoitettiin, kättä päälle lyötiin ja ori oli minun. Kuljetusautoon musta orini tallusti tottuneesti ja matkalla ei kuulunut kuin kerran pientä kolinaa. Tallin pihassa Naskur päästi ilmoille yhden äänekkään hirnahduksen, jonka saattelemana se astui uuteen kotiinsa.Tausta © The Inspiration Gallery, kuvat © Hólakot
Huomaathan, että tämä on virtuaalitalli!